Regler

Dagpenge
A-kasse

Ikke til rådighed for fultidsarbejde, samtidig med virksomhed som bibeskæftigelse

Emneord for denne afgørelse: Bibeskæftigelse - rådighed - selvstændig virksomhed - dagpengeret

Dato: 25-11-2022

Resumé

Medlemmet havde ikke ret til dagpenge i en periode, hvor han drev selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse med en personligt ejet mindre virksomhed (PMV). Han stod ikke til rådighed for arbejdsmarkedet i fuldt, normalt omfang.

Det fremgik af virksomhedens facebookprofil og hjemmeside, at medlemmet udførte store male- og renoveringsprojekter med deadlines, og som i perioder vurderes til at svare til arbejde på fuld tid.

Medlemmet havde ikke redegjort for driften og havde ikke fremlagt en ophørserklæring fra Skattestyrelsen.

Afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

  • Du har fået ydelser fra a-kassen med urette fra den 16. marts 2020 til og med den 29. august 2021.
  • Du skal betale 207.740 kr. før skat og renter tilbage til a-kassen.
  • Du skal have en effektiv karantæne på 962 timer for svig.

Det betyder, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.

Begrundelse for afgørelsen om ydelser modtaget med urette

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du fra den 5. marts 2020 har drevet selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, som du ikke har oplyst a-kassen om.

Vi vurderer også, at du ikke har stået til rådighed for arbejdsmarkedet samtidig med din bibeskæftigelse.

Hvad er afgørende for resultatet

Du har været fuldtidsforsikret medlem af a-kassen og blev indplaceret i en dagpengeperiode fra den 1. juni 2017, hvor du blev færdiguddannet bygningsmaler.

Du har den 16. marts 2020 indsendt en ledighedserklæring, hvor du oplyser, at du er blevet ledig fra arbejde som lønmodtager samme dato. Du har også oplyst, at du ikke har drevet selvstændig virksomhed inden for de seneste fem år, og at du ikke har fritidsbeskæftigelse. Du har på ledighedserklæringer af 13. oktober 2020 og 8. april 2021 oplyst, at du ikke har drevet selvstændig virksomhed.

Vi lægger vægt på, at du den 16. februar 2020 har registreret virksomheden [virksomhed] i Det Centrale Virksomhedsregister. Virksomheden er registreret som en personligt ejet mindre virksomhed med dig som fuldt ansvarlig deltager.

Vi lægger også vægt på, at der på facebookprofilen for [virksomhed] siden den 5. marts 2020 er adskillige opslag, hvor der udbydes malerarbejde. Det fremgår af opslag i perioden fra den 5. marts 2020 til 5. september 2021 med blandt andet før/efter-billeder, at [virksomheden] har udført flere opgaver.

Det fremgår også af facebookprofilen, at virksomheden kan kontaktes på dit private telefonnummer. Der henvises også til hjemmesiden [virksomhedens hjemmeside], hvor dit telefonnummer er angivet som kontaktoplysning. Du har fra din egen facebookprofil delt flere opslag fra virksomheden, ligesom du har besvaret flere henvendelser fra kunder på virksomhedens profil. Du har den 11. januar 2021 fra din egen profil skrevet i gruppen ”Maler søges”, at du er en del af et selvstændigt malerfirma, som har eksisteret i små to år, og som udfører alt inden for malerfaget.

Vi finder det på denne baggrund godtgjort, at du har drevet selvstændig virksomhed fra den 5. marts 2020, da du har ejet en virksomhed, hvor du har haft personligt arbejde, som har haft et erhvervsmæssigt formål. Da du har startet virksomheden, efter at du er blevet indplaceret i en dagpengeperiode, anses virksomheden som bibeskæftigelse.

Efter reglerne kan et ledigt medlem, som driver selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, få udbetalt supplerende dagpenge, hvis medlemmet står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at aktiviteterne i den selvstændige virksomhed ikke må være til hinder for, at medlemmet kan overtage fuldtidsarbejde med dags varsel eller deltage i møder, tilbud og andre aktiviteter med jobcentret, a-kassen eller anden aktør.

I vores vurdering af, at du ikke kunne stå til rådighed samtidig med, at du drev din virksomhed, lægger vi vægt på, at det fremgår af opslagene på virksomhedens facebookprofil og virksomhedens hjemmeside, at du udfører store male- og renoveringsprojekter med deadlines, og som i perioder må vurderes til at svare til arbejde på fuld tid. Vi lægger også vægt på, at du ikke har redegjort for, hvordan virksomheden drives, og hvordan den kan drives samtidig med, at du står til rådighed for fuldtidsarbejde. A-kassen har bedt dig om at redegøre for driften af din virksomhed den 22. september og den 29. oktober 2021.

Du oplyser, at virksomheden ved en fejl er blevet oprettet i Det Centrale Virksomhedsregister, og at den er blevet afmeldt igen den 22. april 2020. Du oplyser også, at du fik hjemmesiden i gave af en kammerat, og at facebooksiden tilhører din fætter.

Disse oplysninger ændrer ikke vores vurdering af, at du har drevet selvstændig virksomhed siden den 5. marts 2020.

Vi lægger i den forbindelse vægt på, at du ikke har fremlagt en ophørserklæring fra Skat om, at du har afviklet de skattemæssige forpligtelser. Vi lægger også vægt på, at du reelt fortsat har drevet din virksomhed efter den 22. april 2020.

Du har derfor ikke haft ret til ydelser fra a-kassen i perioden fra 5. marts 2020 til 29. august 2021, fordi du har drevet selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse.

Om reglerne

En aktivitet anses for selvstændig virksomhed, når et eller flere af følgende forhold er opfyldt:

  1. Aktiviteten er registreret med cvr-nummer eller SE-nummer, medmindre indkomsten fra aktiviteten beskattes som lønindkomst.
  2. Overskud eller underskud fra aktiviteten beskattes som selvstændig erhvervsvirksomhed.
  3. Aktiviteten medfører, at medlemmet modtager løn udbetalt som A-indkomst fra et selskab, hvor medlemmet har afgørende indflydelse. Et medlem har afgørende indflydelse i et selskab, hvis medlemmet eller medlemmets ægtefælle eller nærmeste familie ejer mindst 50 % eller en bestemmende del af selskabets kapital eller af stemmerne i selskabet.
  4. Aktiviteten udføres af medlemmet som medarbejdende ægtefælle uden lønaftale efter kildeskatteloven.
  5. Aktiviteten medfører, at medlemmet modtager B-indkomst, der indgår i en virksomhed.

Et fuldtidsforsikret medlems selvstændige virksomhed anses som selvstændig bibeskæftigelse, når medlemmet i de seneste 6 måneder forud for ledigheden i gennemsnit har fået indberettet 80 løntimer om måneden til indkomstregistret, og medlemmet i 5 af de seneste 6 måneder forud for ledigheden har fået indberettet mindst 1 løntime. Når betingelserne ikke er opfyldt, anses aktiviteten som selvstændig hovedbeskæftigelse.

Et medlem, der starter en virksomhed op, efter medlemmet er blevet indplaceret i en dagpengeperiode, anses for at drive virksomheden som bibeskæftigelse, uanset om beskæftigelseskravet er opfyldt.

Et ledigt medlem, som driver selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse kan få udbetalt supplerende dagpenge. Der kan kun udbetales supplerende dagpenge til et medlem, som står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Et medlem kan kun få udbetalt feriedagpenge, hvis medlemmet forud for ferien står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Begrundelse for afgørelsen om tilbagebetaling

Sådan vurderer vi sagen

Vi vurderer, at du burde have indset, at du i perioden fra den 16. marts 2020 til den 29. august 2021 fik udbetalt ydelser, som du ikke var berettiget til.

Du skal derfor tilbagebetale det af a-kassen opgjorte beløb på 207.740 kr. før skat og renter.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du ikke oplyste a-kassen om, at du drev selvstændig virksomhed. Du har herved fortiet væsentlige oplysninger af betydning for retten til dagpenge.

Vi lægger i den forbindelse vægt på, at du ved dine ledighedserklæringer af 16. marts 2020, 13. oktober 2020 og 8. april 2021 har oplyst, at du ikke har drevet selvstændig virksomhed inden for de seneste 5 år. Du har erklæret, at oplysningerne er korrekte, samt at du har læst vejledningen til ledighedserklæringen.

Det fremgår af vejledningen til ledighedserklæringen, at det kan have betydning for din ret til dagpenge, hvis du driver selvstændig virksomhed.

Du har på dine dagpengekort for perioden fra marts 2020 til august 2021 erklæret, at du ikke har drevet selvstændig virksomhed, og at du har læst vejledningen til kortene. Det fremgår vejledningen, at du har pligt til at oplyse om alle forhold, der kan have betydning for din ret til dagpenge, herunder alt arbejde ved selvstændig virksomhed. Oplysninger, der viser sig at være urigtige, kan medføre krav om tilbagebetaling og tab af rettigheder.

Om reglerne

Et medlem, som uberettiget har modtaget dagpenge eller andre ydelser fra kassen, herunder ydelser, som er udbetalt med forbehold, skal betale ydelsesbeløbet tilbage, hvis medlemmet har givet kassen urigtige oplysninger eller fortiet omstændigheder, der er af betydning for retten til ydelserne, eller hvis medlemmet i øvrigt indså eller burde have indset, at modtagelse af beløbet var uberettiget.

Begrundelse for afgørelsen om karantæne

Sådan vurderer vi sagen

Vi vurderer, at du har begået svig ved ikke at overholde din ubetingede oplysningspligt over for a-kassen, idet du bevidst har undladt at oplyse a-kassen om, at du drev selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse.

Vi vurderer som følge heraf, at du skal have en effektiv karantæne på 962 timer for svig.

Vi vurderer desuden, at du har vidst, at du har pligt til at oplyse a-kassen om, at du drev selvstændig virksomhed, og at dine mangelfulde oplysninger på ledighedserklæringerne og dagpengekortene ville medføre, at du fik udbetalt ydelser, som du ikke havde ret til.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du har givet urigtige oplysninger til a-kassen og har fortiet væsentlige oplysninger af betydning for retten til dagpenge, ved ikke at oplyse om, at du drev selvstændig virksomhed.

I forhold til, at du har været klar over, at dine manglende oplysninger om, at du drev selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse ville medføre, at du fik udbetalt ydelser, som du ikke var berettiget til, lægger vi desuden vægt på, at

  • du har givet mangelfulde oplysninger på de indsendte ledighedserklæringer og dagpengekort,
  • du har skrevet under på, at oplysningerne er afgivet på tro og love,
  • det klart af vejledningen til ledighedserklæringerne fremgår, at det kan have betydning for din ret til dagpenge, hvis du driver selvstændig virksomhed,
  • det klart af vejledningen til dagpengekortene fremgår, at der skal oplyses om arbejde i selvstændig virksomhed, og at det gælder, uanset om virksomheden giver overskud og uanset hvilken form, virksomheden drives i,
  • du ved din underskrift har erklæret, at du har læst vejledning til ledighedserklæringerne og dagpengekortene.

Efter reglerne beregnes karantænen ved at omregne tilbagebetalingskravet til timer.

Det sker ved at dividere tilbagebetalingskravet med den på høringstidspunktet gældende omregningssats på 251,99. Det fremkomne beløb ganges med en faktor på 3,5, hvorved fremkommer 2881,64, som rundes op til nærmeste hele tal, som er 2882.

Du pålægges derfor en effektiv karantæne på 962 timer på grund af svig, som er den maksimale karantæne for svig.

Om reglerne

A-kassen kan pålægge medlemmet en effektiv karantæne på mindst 74 og højst 962 timer, hvis et medlem har gjort sig skyldig i svig eller forsøg på svig over for kassen. Er medlemmet tidligere pålagt en sanktion for svig, kan kassen slette den pågældende som medlem af kassen, hvis den seneste forseelse er begået mindre end 5 år efter den første administrative afgørelse i den tidligere sag. Et medlem, som slettes af kassen, kan genoptages som nyt medlem.

En effektiv karantæne indebærer, at retten til ydelser bortfalder for et antal timer, hvor der ellers ville være ret til ydelser fra kassen. Er karantænen ikke udstået senest 2 år fra dens ikrafttræden, bortfalder den.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Oplysninger i sagen

Vi har afgjort sagen ud fra:

  • Oplysninger, vi har fået fra CKA.
  • CKA’s afgørelse af 27. juni 2022.
  • Klagen af 27. juni 2022 til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.
  • CKA’s genvurdering.

Retskilder

Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 57 a, stk. 1 og 2, § 59, stk. 1, § 62, stk. 1, § 86, stk. 1 og § 87, stk. 1.

Bekendtgørelse nr. 1182 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet, § 2, stk. 1, § 10, stk. 5 og § 13.

Bekendtgørelse nr. 1265 af 28. august 2020 om feriedagpenge, § 8, stk. 1.

Bekendtgørelse nr. 987 af 29. juni 2016 om sanktion til medlemmer af en arbejdsløshedskasse, § 5.